Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

The Buster PiX10Hub is here! Created by the Community, for the Community.:)% #:)

Pages: 1 [2]

Author Topic: I need help troubleshooting lighting  (Read 8801 times)

bloomiesjeff

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #15 on: March 30, 2010, 10:23:36 AM »

Yes, it's a smart meter!!
Logged

dave w

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 137
  • Posts: 6089
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #16 on: March 30, 2010, 10:41:32 AM »

OH-NO! This does not bode well.
Logged
"This aftershave makes me look fat"

RJMIM

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 4
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #17 on: March 30, 2010, 11:39:19 AM »

I have had a smart meter on the house for a while and have not had any issues.  Sometimes when the electricity goes out I have to re-download the timers and macros because I start seeing certain issues.  You can try that and see if it solves your problem. 
Logged

Knightrider

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 62
  • Posts: 1743
  • I love my WM100!
    • This Automated House
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #18 on: March 30, 2010, 05:42:47 PM »

We, too, have a smart meter and x10 works fine.  If requested, I'll run out and get the model number.
Logged
Remote control is cool,

but automation rules!

Brian H

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 291
  • Posts: 12830
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #19 on: March 30, 2010, 06:46:43 PM »

Logged

dave w

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 137
  • Posts: 6089
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #20 on: March 30, 2010, 08:14:32 PM »

We, too, have a smart meter and x10 works fine.  If requested, I'll run out and get the model number.
Nope, not if your X10 works OK. Duke Power is supposed to upgrade this area sometime this year. But if Smart Meter interferred with X10 I would have had to put the blow-up dog in the side yard to keep the installers away.   :'
« Last Edit: March 30, 2010, 08:25:12 PM by dave w »
Logged
"This aftershave makes me look fat"

Knightrider

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 62
  • Posts: 1743
  • I love my WM100!
    • This Automated House
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #21 on: March 30, 2010, 09:01:12 PM »

Maybe we should keep notes on this subject.  I'm on a single wire ground return distribution system, provided by a rural electric co-op.  I'm pretty sure that the data transmission packets are very small and on a low frequency, as neighbors around here don't share transformers.  They have to have some way to get the data through them.

Duke is a big company (pretty sure they supply Cincinnati) and may utilize a slightly different technology.

Just because it works for me doesn't mean it will work for every scenario.
Logged
Remote control is cool,

but automation rules!

dave w

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 137
  • Posts: 6089
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #22 on: March 30, 2010, 09:11:36 PM »


Duke is a big company (pretty sure they supply Cincinnati) and may utilize a slightly different technology.

Just because it works for me doesn't mean it will work for every scenario.
My mistake...I thought you were on Duke also. Guess I gotta inflate the dog after all.
Logged
"This aftershave makes me look fat"

AZDoug

  • Full Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 29
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #23 on: March 31, 2010, 12:47:51 AM »

We had smart power meters installed within the year.  I was using my CM11 at the time and there were no negative effects when the meters were installed.  I live in a very urban area and the smart power meters used here send their data using cell phone transmissions.  I asked the installers about the meters when they were in the area. 
Logged

dave w

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 137
  • Posts: 6089
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #24 on: March 31, 2010, 07:41:16 AM »

  I live in a very urban area and the smart power meters used here send their data using cell phone transmissions. 
I wonder if they have "roll-over minutes"?  rofl

Who is your power company?
Logged
"This aftershave makes me look fat"

AZDoug

  • Full Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 29
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #25 on: March 31, 2010, 11:14:36 AM »

[Who is your power company?
We get power from Arizona Public Service (APS).  The meter installed in my house is made by Elster, Type R2SD.  I believe the model number identifies the basic model.  Any options required by APS are not listed when you look up the model at the Mfr website.  I expected they would use some kind of PLC to send the data, but I imagine a cell phone tower means access to more meters without the expense of data collectors at transformers and the associated problems of PLC signals we X10 users are so familiar with. 
Logged

STI2NR

  • Full Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 1
  • Posts: 69
    • Security cams online!!
Re: I need help troubleshooting lighting
« Reply #26 on: April 03, 2010, 07:56:52 PM »

Just out of curiousity have you tried putting a capacitor/filter on one of your 240v breakers to try and remedy the problem??  I was having some similar issues and found a guy on ebay selling these http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160119208413&ssPageName=STRK:MEWNX:IT   I used it in my main panel inside the house along with an x10 brand coupler/repeater in the garage panel and have not had any issues since.

Just a thought.

;-)
Logged
Licensed Inside Commercial Electrician in Oregon and Washington --USMC veteran 1993-2001--3 time marathon completer 2008 (4:12) 2009 (PDX 3:44, Seattle 3:32)
Pages: 1 [2]
 

X10.com | About X10 | X10 Security Systems | Cameras| Package Deals
© Copyright 2014-2016 X10.com All rights reserved.