Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

The X10Hub (PiX10Hub) is here! Created by the Community, for the Community.:)% #:)

Pages: 1 [2] 3

Author Topic: X10 Device Network Service could not start  (Read 23276 times)

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9443
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #15 on: February 01, 2011, 10:15:28 AM »

A bad AHX file may have created the issue (in my case) but that isn't what is the problem!
The problem is the X10Net file did something when AHP was shut down unexpectedly!
Any third party software also fails to work!
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Noam

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 49
  • Posts: 2800
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #16 on: February 01, 2011, 10:59:11 AM »

What happens when you try to restart the service?
You probably need to be running as an admin to do that.
Logged

troll334

  • Hero Member
  • *****
  • Helpful Post Rating: 11
  • Posts: 159
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #17 on: February 01, 2011, 11:03:13 AM »

Hey guys,
allow me to interject...
Although the x10 service may be fairly reliable running, it does sometimes
crash on my system. I've solved that by going into the services control
panel and modifying the Recovery tab options to 'Restart the Service' upon
failure (set all dropdowns to restart).
You've got other options on that tab depending on OS version.
Logged
AHP 3.236. CM15A. XTB-IIR. XTBM. Hauppauge 950Q.

bpbrun

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #18 on: February 01, 2011, 11:10:01 AM »

Where will I find this AHX file on Vista?
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9443
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #19 on: February 01, 2011, 11:59:50 AM »

thanks troll334
In this case it just causes the error to appear each time the X10net tries to start. ::) :'
Noam  restarting service results in same error.
« Last Edit: February 01, 2011, 12:01:34 PM by Tuicemen »
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Noam

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 49
  • Posts: 2800
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #20 on: February 01, 2011, 12:12:25 PM »

What permissions are set on the folders where AHP is installed, as well as where the AHX file is stored?

What user is the service set to run as?

What version of AHP are you running?
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9443
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #21 on: February 01, 2011, 12:28:34 PM »

Good questions but irrelevant! Remember these systems were working prior to a program forced stoppage either with a Task manager stopage or a improper PC shut down due to a quick power outage or somethig unforseen.
There were no permissions set for the AHP folder
Service was set to autostart.
I'm using the latest version 3.305 but this issue seems to have started with the introduction of the phone apps as that's when I first experienced it I think version 3.293
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Noam

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 49
  • Posts: 2800
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #22 on: February 01, 2011, 12:43:35 PM »

Okay, is there anything in the Windows event logs that might give a clue as to why it won't start?
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9443
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #23 on: February 01, 2011, 01:08:01 PM »

I'm not sure which logs your refereing to!
The error report log might be a clue if We knew what to look for. ::) :'
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

troll334

  • Hero Member
  • *****
  • Helpful Post Rating: 11
  • Posts: 159
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #24 on: February 01, 2011, 01:13:54 PM »

Right-click 'My Computer'
Choose 'Manage'
This varies depending on OS but look for 'Event Viewer'
Expand it
Look for Window Logs (vista and 7) and expand
Review the Application, Security, and System Logs around the time of the failure.
And, by the way, although unusual, windows permissions settings can become
corrupt if the OS is abnormally terminated or if an errant application was accessing
the files/folders at the time of the trouble. Again, not too frequent an occurance, but...
Logged
AHP 3.236. CM15A. XTB-IIR. XTBM. Hauppauge 950Q.

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9443
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #25 on: February 01, 2011, 01:35:05 PM »

Okay they don't help only stating that errors ocurred
Error Dcom reports "the server{long number} did not register with DCom within the required timeout"
 failed and system
Error System Control manager reports " the X10 DeviceNetwork Service service terminated unexpectedly it has done this 2 times"

doesn't tell me anything I don't already Know! ::) :'

Scrolling down to other System Control Manager errors I find the error " x10 DeviceNetwork Service has hung on Starting"

Okay, Why is it geting hung up?  ::) :'
Funny this issues was first apparent with the first new build of the X10net  ??? At least for me!
I've just been able to recreate events that lead up to this!
And not just on XP
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9443
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #26 on: February 01, 2011, 01:38:10 PM »

Sorry bpbrun  didn't mean to ignor your question!
The AHX file is in C:\Programs Files\ActiveHome Pro
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Noam

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 49
  • Posts: 2800
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #27 on: February 01, 2011, 02:33:42 PM »

Okay, I'm stumped on this one.
you might try posting on their Facebook page, and maybe ask them to pass it along to the developers.
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9443
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #28 on: February 01, 2011, 02:58:48 PM »

I don't use Facebook but did fire off some emails!
Someone else may post to facebook and point them to this or one of the other threads posted on this topic!
The big problem is anyone using the newer X10 net versions of AHP will suffer from this at some point!
 I've proved this is the new X10net by loading the old SDK which doesn't use the new x10nets it works (no errors and programs created to use the old X10 nets also work) ;)
Humm  -:) never tried loading a old version of AHP guess thats next!
 ??? ::)
Where is my 3.228  rofl
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Noam

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 49
  • Posts: 2800
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #29 on: February 01, 2011, 03:08:08 PM »

I don't use Facebook but did fire off some emails!
Someone else may post to facebook and point them to this or one of the other threads posted on this topic!
The big problem is anyone using the newer X10 net versions of AHP will suffer from this at some point!
 I've proved this is the new X10net by loading the old SDK which doesn't use the new x10nets it works (no errors and programs created to use the old X10 nets also work) ;)
Humm  -:) never tried loading a old version of AHP guess thats next!
 ??? ::)
Where is my 3.228  rofl

It almost sounds like something got corrupted in the x10nets service, and reinstalling isn't replacing the file, since the file properties are the same.

Did installing the older SDK replace the x10nets.dll? Does the newer AHP open, with the older SDK installed?

I know the SDK was updated on 1/21/2011. Is that the one you were using before?

You can certainly try reinstalling that version of the SDK, which SHOULD replace the x10net.dll with the latest one, and see if that makes any difference.

It is entirely possible that there is a version mismatch somewhere in one of the files, and that might be enough to correct it. (then again, it might not).
Logged
Pages: 1 [2] 3
 

X10.com | About X10 | X10 Security Systems | Cameras| Package Deals
© Copyright 2014-2016 X10.com All rights reserved.