Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

The X10Hub (PiX10Hub) is here! Created by the Community, for the Community.:)% #:)

Pages: [1] 2 3

Author Topic: X10 Device Network Service could not start  (Read 23293 times)

bpbrun

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
X10 Device Network Service could not start
« on: January 23, 2011, 09:06:43 PM »

I installed the AHP software just after Thanksgiving, ran my Christmas lights on it for the season.  I had started the software once to set everything up and downloaded everything to my CM15A.  Somewhere along the line the PC was rebooted and after that AHP software would never start again.  I am running 64 bit Windows Vista.

Originally I was getting the "Error Getting X10Net Interface" which led me to this forum.  I then started looking at my Services.  When I try to start the X10 Device Net Service I get Error 1067: The process terminated unexpectedly.  I then took the advise of others on here to un-install and re-install.  I did that several times and still I get the same errors.  I did notice that after an un-install, the service does not get un-installed.  I also tried to follow an un-install procedure out on wiki to resolve this problem.  I have also went into the services and told it to start as the administrator user and plugged in the userid and password.  Is there a solution to this problem?  Is X10 listening?  This is kinda rediculous.
Logged

Dan Lawrence

  • Hero Member
  • *****
  • Helpful Post Rating: 68
  • Posts: 3991
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #1 on: January 23, 2011, 09:44:12 PM »

The solution is to uninstall AHP through the Add/Remove option in the Control Panel.  When you uninstall that way, you should get the option to delete everything including all folders AHP created in the install, so back up your .ahx files before uninstalling.

Then re-install AHP, you should have no more problems.
Logged
I don't SELL this stuff... BUT I sure do ENJOY using it!!!

bpbrun

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #2 on: January 23, 2011, 10:11:20 PM »

When I try to un-install it now it tells me "An error occured while trying to uninstall ActiveHome Pro.  It may have already been uninstalled. Would you like to remove ActiveHome Pro from the Programs and Features List?"  I just installed this software.
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9445
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #3 on: January 24, 2011, 07:22:41 AM »

bpbrun
What OS are you using?
What version of AHP are you at? The current version is 3.305.
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

bpbrun

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #4 on: January 24, 2011, 09:35:26 AM »

I have downloaded the sw31a from the X10 website, so I assume this is the latest 3.305?  My OS is Vista 64Bit with SP1.
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9445
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #5 on: January 24, 2011, 09:53:52 AM »

You didn't state if you had any plug-ins or if you have the SDK installed.
Sometimes (for what ever reason) these need to be installed then AHP.
After every thing is installed try this:
Stop the X10.Nets service
Then go to Program files (x86)/Common files/x10/common
remove all files from that folder
reinstall AHP

 >!
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

bpbrun

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #6 on: January 24, 2011, 09:58:29 AM »

Are we talking about Microsoft SDK or the X10 SDK?  I tried to load the Microsoft Visual C++ Runtime Library last night first and re-install the AHP.  No change.
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9445
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #7 on: January 24, 2011, 10:05:03 AM »

x10 SDK
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

bpbrun

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #8 on: January 24, 2011, 09:45:58 PM »

Loading the SDK and re-installing AHP still did not fix the problem.  The service will not start.  I found a post on here from a guy back in 2005 that referenced a utility called Dependency Walker to find all dependancies when a command is run.  If I use this utility to start the service it tells me that MSVCR100.DLL and MSVCP100.DLL are not resolved.  These files are nowhere on my system.  If this X10NET service requires these files then why are they not getting installed with the AHP software?  I am not even sure this is the problem, but it sure sounds like it at this point.  Where do I get these files?
Logged

jamesjr

  • Full Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 56
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #9 on: January 31, 2011, 10:28:59 PM »

bpbrun
    Did you get your problem solved?

Logged

bpbrun

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #10 on: February 01, 2011, 09:01:20 AM »

No.  An X10 Technician also email me and told me how to un-install and re-install.  Have probably done that 10 times now. The thing is... everybody keeps telling me this... but the service does not get un-installed and apparently re-installed and that seems to be my problem.  My service will not start.
Logged

Noam

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 49
  • Posts: 2800
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #11 on: February 01, 2011, 09:16:06 AM »

After uninstalling, you still see the service there?
That sounds like a Windows issue, and you might need to manually remove the service from the registry.
I've done it before (not with AHP, but with other software), but I'll defer to those more knowledgeable than myself to give you the precise instructions. Remember, mucking around in the registry is dangerous, and you do it at your own risk.
Logged

bpbrun

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 8
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #12 on: February 01, 2011, 09:50:06 AM »

Reading some other posts here, X10 purposely does not un-install the service because it is a shared resource for other X10 products, but I believe it to be the source of my problem.
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 265
  • Posts: 9445
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #13 on: February 01, 2011, 09:59:52 AM »

Your not alone with this issue! This has been reported with XP, vista and now Windows7 B:(
See thread:
http://forums.x10.com/index.php?topic=19853.msg111546#msg111546
Short of a freesh install of windows I haven't been able to sort this out.
the AHX file that was running when your PC rebooted mostlikely is corupt and trying to use it again after getting AHP working again will result with the same issue.
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Noam

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 49
  • Posts: 2800
Re: X10 Device Network Service could not start
« Reply #14 on: February 01, 2011, 10:01:19 AM »

Your not alone with this issue! This has been reported with XP, vista and now Windows7 B:(
See thread:
http://forums.x10.com/index.php?topic=19853.msg111546#msg111546
Short of a freesh install of windows I haven't been able to sort this out.
the AHX file that was running when your PC rebooted mostlikely is corupt and trying to use it again after getting AHP working again will result with the same issue.

As I posted in the other thread, you might try deleting (or renaming) your AHX file, and trying again. AHP SHOULD re-create a new file (perhaps complaining it can't find your other one first).
If that works, then your AHX file was the problem. If not, then it must be something else, and we keep poking around.
Logged
Pages: [1] 2 3
 

X10.com | About X10 | X10 Security Systems | Cameras| Package Deals
© Copyright 2014-2016 X10.com All rights reserved.