Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

The New WIFI Module is now available!
                   *****Here's the link******

Author Topic: Noob needs help - USB tranceiver broken.  (Read 328 times)

Darksand

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 2
Noob needs help - USB tranceiver broken.
« on: October 31, 2017, 06:02:30 AM »

Good day all.
Years ago I bought some x10 walloutlet connectors, some marmitec dimmers and a USB tranceiver, my gues is CM15A, not sure. Years ago, the usb tranceiver broke, and a quick search made my life misserable, i couldn't find it anywhere in my country. Now, I am looking for it, but it is very hard to find, especially with a EU connector, all of them are out of stock. Do you guys know what I should buy? Maybe there are new models that I can connect to a pc and  push X10 commands to my mains? Now all my dimmers are stuck (luckily i have switches in front of them, so i still can turn them off)

Thanks in advance
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 241
  • Posts: 7608
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: Noob needs help - USB tranceiver broken.
« Reply #1 on: October 31, 2017, 08:46:28 AM »

Since you bought from Marmitec the interface most likely was the CM15Pro.
Marmitec sold its HA division to Haibrain.
Currently this item is out of stock but you may be able to put your name on one for when they get more in stock
https://www.uk-automation.co.uk/marmitek-x10-cm15pro-computer-interface-with-transceiver/
in the mean time you could look at the cm19
https://www.uk-automation.co.uk/cm19-x10-usb-transceiver-rf-transmitter-receiver/
note you will also need a transceiver if you don't already have one
https://www.uk-automation.co.uk/marmitek-x10-transceiver-module-all-house-version-tm13efl/

All of Haibrains X10 devices can be found here:
https://www.uk-automation.co.uk/brands/Haibrain.html?search_query=&page=1&limit=20&sort=featured
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Darksand

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 2
Re: Noob needs help - USB tranceiver broken.
« Reply #2 on: October 31, 2017, 10:22:55 AM »

Thank you for your help @Tuicemen.

so, do i understand correctly that the cm19 will send the commands wirelessly to the tranceiver, wich puts it on the mains?

Logged

bkenobi

  • Hero Member
  • *****
  • Helpful Post Rating: 11
  • Posts: 1218
Re: Noob needs help - USB tranceiver broken.
« Reply #3 on: October 31, 2017, 10:41:55 AM »

Correct.  CM19 is an RF transceiver.  You will need a PLC transceiver like a TM751 or RR501 (except EU of course).  I'm not familiar with EU components, but it looks like the TM13EFL might be what you'd need.  Hopefully someone can verify or provide a better option.
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 241
  • Posts: 7608
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: Noob needs help - USB tranceiver broken.
« Reply #4 on: October 31, 2017, 10:48:24 AM »

Correct as bkenobi stated.

 It works with the AHP software, however since it has no memory you can't download to it.
All macros and timers must be run from the PC.
The tm13EFL I linked to is a all house code version if set to "P"
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Brian H

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • **
  • Helpful Post Rating: 283
  • Posts: 12289
Re: Noob needs help - USB tranceiver broken.
« Reply #5 on: October 31, 2017, 10:57:02 AM »

Has anyone verified. The European AHP will work with their CM19 version?
I know our version has it not sure if theirs ever had it added.
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 241
  • Posts: 7608
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: Noob needs help - USB tranceiver broken.
« Reply #6 on: October 31, 2017, 11:20:06 AM »

AHP code for device communication is exactly the same for the European version.
X10WTI supplied several versions of AHP the only difference other then modules is the registration and file names.
I've had several European users on my forum that converted to the North American version in order to fix some issues with the 3.316 build
3.318 was never coded for Europe as far as I can tell, however renaming some configuration files may  give one a European 3.318 build.
It has been some time since I played with both versions or even looked at the master code.
 >!
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum
 

X10.com | About X10 | X10 Security Systems | Cameras| Package Deals
© Copyright 2014-2016 X10.com All rights reserved.