Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

The Buster PiX10Hub is here! Created by the Community, for the Community.:)% #:)

Author Topic: HA-Bridge Setup.  (Read 2419 times)

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 271
  • Posts: 10061
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Forum
HA-Bridge Setup.
« on: December 15, 2018, 01:57:54 PM »

Some have already jumped into this.
However it is imperative HG is working with all your devices before diving into this on the PiX10Hub Image.
Documentation on HA-Bridge is spares though it is getting better. https://github.com/bwssytems/ha-bridge#ha-bridge
I've asked that the developer create a helper for HG like he has done for other HA programs.With that now done things just got very simple.   :)% I have posted some tutorials with screen shots in my forum for setup however these show the old HA-Bridge configuration layout.  The only real difference is the X10 calls as these must be now directed to HomeGenie (HG) With the helper now in place integration is as simple as setting up the HG server info.

However for those that wish more detailed info I'll post some new screen shots made up showing calls to HG and maybe even some calls directly to the PiX10Hub so you can do a voice command for shutdown, reboot or some other Linux command line call.
What I will not show is how to get another protocol working with HA-Bridge for that see the HA-Bridge GitHub pages.
Feel free to ask questions about any step of the setup procedure in the HA-Bridge help discussion thread. http://forums.x10.com/index.php?topic=30717.0
« Last Edit: January 30, 2020, 10:28:40 AM by Tuicemen »
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 271
  • Posts: 10061
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Forum
Re: HA-Bridge Setup.
« Reply #1 on: December 20, 2018, 08:47:21 AM »

Pre-Setup:
If you haven't already done so go into your router and reserve the IP of the Pi so nothing steals the IP when the router reboots.
 Failing to do so will at some point in time cause you issues with Alexa

Initial Setup of HA-Bridge:
 To open HA-Bridge point your browser to the PiX10Hub's IP
it will open to the device screen .

there are few steps to take first.
1: at the top select bridge control
2: this opens the screen shown below


3: Here we need to change the UPNP IP address to that of your PI
4: Scroll down to the Homegenie Names and IP Addresses and enter the info fo your HomeGenie then click add to the righthand side.
Note: you can add more then one HG server if you have more then one.

5: Now click save once the Bridge has saved the info it will reload the Bridge Devices page(first image)
at the top select bridge control again once loaded a new tab (HomeGenie Devices) will appear at the top.
6: Click on the HomeGenie Devices tab and allow it a few seconds to populate your configured(Named HG devices)

7: Click on a device to add Alexa control to then click the build Item button which opens the screen shown below:

8: here we can edit the device name to what ever you wish (or keep it the same), add or remove the current description and add a comment if you wish.
9: click "AddBridge Device" which will take us back to the first screen
10: To add more HG devices follow steps 6-9
11: Once you have all your HG devices entered that you wish Alexa control of ask Alexa to discover devices.
« Last Edit: February 10, 2020, 07:51:20 AM by Tuicemen »
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 271
  • Posts: 10061
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Forum
Re: HA-Bridge Setup.
« Reply #2 on: December 20, 2018, 10:22:08 AM »

Setting Up Security:
Setting up security in HA-Bridge is one of the most important things to do. even if you don't have it accessible to the outside world of the web.
This uses scripts to perform actions and even actions of a supper user (sudo ) on a pi can be performed by it.
To set ip your security do the following:
1: With HA-Bridge open go to the Bridge control screen.
2: Click on Update security settings this will bring up the security screen to add users you can add as many users as you like but you realy only need one.
3: In the new screen that pops up typ in a user which will expand the window to add users

4: Once you have your info added click add user which opens the login screen behind the add user screen.
5: Close the security popup which will allow you to log in.
6: This will reopen HA-Bridge to the device screen
7: If you wish to be sure all is save reopen the Bridge Control screen and click Save
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 271
  • Posts: 10061
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Forum
Re: HA-Bridge Setup.
« Reply #3 on: December 20, 2018, 05:39:35 PM »

Direct Command Calls to the PiX10Hub!
The main difference for creating a direct call to the Pi is you only want the On item or Off  items not both

So why would you wish one?
Well maybe you'd like to reboot or shutdown but don't wish to open PuTTY and a SSH session just to do that. or maybe you just dread using the terminal screen.
 The shutdown command is usefull for when you would like to do a SD card back up so I'll show it.
1:First we need to open HA-Bridge and click on the Add/Edit tab which will open the window to add a device.
2: Add a name in the name field
3: Add a description (optional)
4: In the Device Type (optional ) select "Execute Command/script"
5: select the same for Map Type (Legacy)
6: In the On Items row select the same for  the Type column
7: Under the Target item type sudo systemctl stop homegenie.service 
8: Then at the far right click Add to give us a ne on item line
9:Under the new Target item type sudo shutdown 1 the one gives a 1 min warning and allows the bridge to service stop safely
10: Then at the far right click Add again to give us the next line
11: Under the Target item type sudo systemctl stop ha-bridge.service
12:Then at the far right click Add again (very important)
 I most always forget that step! B:(
13: Go back to the top and click Add Bridge Device which takes us back to the device page where you can manualy test pressing the On button.
14: Finally tell Alexa to discover devices.

If you don't feel comfortable saying Alexa turn on (the command) you can say Alexa activate (the command)

As a alternate to this you could add the call to the Off Item row instead of the On Item row.
If you did that the Alexa command would be Alexa turn off..... or Alexa deactivate......
« Last Edit: December 21, 2018, 02:35:16 AM by Tuicemen »
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 271
  • Posts: 10061
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Forum
Re: HA-Bridge Setup.
« Reply #4 on: February 02, 2020, 01:12:55 PM »

I've updated the step by step setup (second post) to reflect the new HomeGenie helper.  >!
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum
 

X10.com | About X10 | X10 Security Systems | Cameras| Package Deals
© Copyright 2014-2016 X10.com All rights reserved.