Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

The X10Hub (PiX10Hub) is here! Created by the Community, for the Community.:)% #:)

Author Topic: WM100 Randomly Turns On the Wrong Lights  (Read 169 times)

rickkel

  • Newbie
  • Helpful Post Rating: 0
  • Posts: 5
WM100 Randomly Turns On the Wrong Lights
« on: March 28, 2019, 12:56:29 AM »

I tried to find others with a similar problem, but could not.  I have a fairly simple setup for my house, only 9 switches/modules that I use to have lights automatically turn on when I'm not home so I don't come home to a dark house or make it look lived in when I'm on vacation.  In the past, I used a CM15A controlling them, but it no longer connects to my Windows 10 computers.  My recently purchased WM100 is set to turn on five (5) of the lights around dusk and turn them all off at various times of the night.

Today I came home after dark and the house was lit up like a Christmas tree!  Two modules that I didn't want to come on did - and at full brightness.  When I looked through the history of what the WM100 did, neither of those assigned switches were sent a signal.  None of the modules on the Device list showed as "ON"; they were all showing as "OFF".  None of these modules have any timers assigned to them.  Has anyone else had such a problem?

Before you ask, no, the CM15A is no longer plugged in as I cleared all stored data in it trying everything under the sun to connect it to my Windows 10 computer.  Each of the switches and modules has its own number assigned to it.  I've made sure and synced any changes I've made to timers, etc. to the WM100.  Might it be necessary to clear it out and re-sync the timers, etc.?
Logged

Tuicemen

  • Administrator
  • Hero Member
  • ****
  • Helpful Post Rating: 264
  • Posts: 9394
  • I don't work for X10, I use it successfuly!
    • Tuicemen Software
Re: WM100 Randomly Turns On the Wrong Lights
« Reply #1 on: March 28, 2019, 07:11:09 AM »

All 9 modules were on?
Are all 9 lights?
Were all modules that turned On, on the same circuit?
Logged
Please Read Topic:
General Forum Etiquette
Before you post!

Find extra info @ My forum

dave w

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 136
  • Posts: 5948
Re: WM100 Randomly Turns On the Wrong Lights
« Reply #2 on: March 28, 2019, 08:55:52 PM »

Today I came home after dark and the house was lit up like a Christmas tree!  Two modules that I didn't want to come on did - and at full brightness.  When I looked through the history of what the WM100 did, neither of those assigned switches were sent a signal.  None of the modules on the Device list showed as "ON"; they were all showing as "OFF".  None of these modules have any timers assigned to them.  Has anyone else had such a problem?
YES. When we lose power at the house, if the restoration is dirty or a "brown up" I have several modules that will come on. Mostly Appliance Modules but a few Lamp Modules.
Are the your modules old?
Logged
"This aftershave makes me look fat"

toasterking

  • Hero Member
  • *****
  • Helpful Post Rating: 7
  • Posts: 259
  • We adore chaos because we love to produce order.
Re: WM100 Randomly Turns On the Wrong Lights
« Reply #3 on: March 29, 2019, 12:49:31 PM »

I've always had the same problem with lamp, and sometimes appliance, modules from X10 regardless of age following some power outages.  ACT, SmartLabs (Insteon), Marmitek, etc. never misbehave.  It's enough of an annoyance that I designed a workaround for it into the HA logic platform I'm writing.  Status of X10 modules is tracked as "Received State" and "Desired State".  They usually are kept in sync, but if the UPS detects that the utility power is out, only "Desired State" is updated (since no X10 modules would be online to receive signals).  Once the utility power is restored, an algorithm compares "Received State" to "Desired State".  Based on the device models in the database, it knows which modules remember their state and need to be sent commands to meet the "Desired State" or left alone, and which modules need to be sent whatever the current state should be regardless because their state is unpredictable.

I'm not aware of an "official" fix for this issue.

But bottom line is that I don't expect that the WM100 sent any commands to turn your lights on; I think it's an issue of your lamp/fixture modules not remembering their state correctly after a power outage.  Reviewing this, I'm noting that I put a lot of work toward solving something that very rarely affects me.  That's probably a good indicator of why no one else has bothered to solve it and why my platform may never be finished.
Logged

dave w

  • Community Organizer
  • Hero Member
  • ***
  • Helpful Post Rating: 136
  • Posts: 5948
Re: WM100 Randomly Turns On the Wrong Lights
« Reply #4 on: March 29, 2019, 04:30:53 PM »

Toaster, your fix is brilliant. When living in south Florida, powered by Florida Power and Light (other wise well known as "Florida Flicker and Flash")  I had a similar solution in that after and outage everything went to a "desired state" based on time of day.  Back in the late 80's X10 knew they had a problem and began putting (I think) 200V MOVs in the Appliance Modules, which for what ever reason seemed to be more sensitive to power interruptions. I don't know exactly when that was, but do know I have more problems with older modules.

Thank you for sharing your fix. Since I have no modules that send Status, I am just going to incorporate a "Desired State" in my HA.  >!
« Last Edit: March 29, 2019, 04:32:36 PM by dave w »
Logged
"This aftershave makes me look fat"

toasterking

  • Hero Member
  • *****
  • Helpful Post Rating: 7
  • Posts: 259
  • We adore chaos because we love to produce order.
Re: WM100 Randomly Turns On the Wrong Lights
« Reply #5 on: March 29, 2019, 10:07:11 PM »

Since I have no modules that send Status, I am just going to incorporate a "Desired State" in my HA.  >!
In my implementation, any command sent by the HA computer is recorded in "Desired State" immediately.  Once the X10 command is on the powerline, it is recorded in "Received State" as well.  An X10 device doesn't have to explicitly report its status to be compatible with this, nor do I bother polling.  The HA computer continuously sniffs the powerline.  If it hears a command from any other transmitter to change a module's state, it records it; that's a "Received State".  It has a fairly accurate picture of what state all modules are in at all times, unless they are modules with local control buttons that don't send any command when pressed (i.e. X10 wall switches).  I try to keep as few of the latter in my system as possible.

I use a lot of "X10 Pro" XPDF modules and know that they all are affected by this problem.  I don't know whether they have the 200V MOV in them.
Logged

brobin

  • Hero Member
  • *****
  • Helpful Post Rating: 49
  • Posts: 509
Re: WM100 Randomly Turns On the Wrong Lights
« Reply #6 on: March 30, 2019, 12:11:59 AM »

In my Stargate the issue is handled by running through the entire schedule anytime signal from the TW523 is lost and restored. In the module definition table there's a checkbox for power fail restore. However, if a module was turned on or off manually before the power loss, it will restore only to it's scheduled status. Even with that, we had a brief power glitch this morning that triggered a couple of old brown BSR modules to turn on.
Logged
 

X10.com | About X10 | X10 Security Systems | Cameras| Package Deals
© Copyright 2014-2016 X10.com All rights reserved.